Diagnostika in zdravljenje spolno prenosljivih okužb

Kaj so spolno prenosljive okužbe?
So okužbe, ki se prenašajo s spolnim stikom, redkeje tudi drugače. Govorimo o okužbah, saj pogosto okuženi nima nobenih težav. Spolno prenosljive okužbe lahko povzročajo bakterije, glive, praživali in paraziti.

Mycoplasma genitalium je spolno prenosljiva bakterija, kar pomeni, da se prenaša od okužene na neokuženo osebo preko nezaščitenih spolnih odnosov. Pogosto ne povzroča nobenih znakov okužbe. Infekcija je pogostejša pri mladih spolno aktivnih ljudeh, pri tistih, ki pogosto menjavajo spolne partnerje in tistih, ki ne uporabljajo zaščite med spolnimi odnosi. Kadar okužba ni zdravljena lahko povzroča resne težave. Tudi, če smo jo že preboleli, se lahko ponovno okužimo.

Katere so najpogostejše spolno prenosljive okužbe?
V svetu in pri nas sta najpogostejši okužbi z bakterijo Chlamydia trachomatis in okužba s humanimi papilomavirusi HPV.

Klamidija trahomatis ( Chlamidia trachomatis) je bakterija, ki se prenaša s spolnimi odnosi. Okužite se lahko z njo, če imate nezaščitene odnose z okuženo osebo. Prenaša se lahko z vaginalnimi, oralnimi ali analnimi odnosi. Pogostejša je pri mladih, ki večkrat menjajo spolne partnerje in ne uporabljajo zaščite.
Kakšni so znaki okužbe s klamidijo trahomatis ( Chlamidia trachomatis )?
Več kot 70 % okuženih žensk in 50 % okuženih moških nima prav nobenih znakov infekcije .
Infekcije v grlu ali zadnjiku pa sploh ne dajejo nobenih znakov spolno prenosljive okužbe.

Virus HIV

Trihomonas

Trihomoniaza (trichomoniasis) je spolno prenosljiva okužba (spolno prenosljiva bolezen), ki jo povzroča zajedalec Trichomonas vaginalis. Okužba se pri ženski kaže kot rumenkasto zelen izcedek neprijetnega vonja. Izcedek spremlja srbež, pekoči občutki, siljenje na vodo in lahko bolečina v področju spolovila. Pri nekaterih se pojavi samo blag izcedek iz nožnice, številne pa nimajo nobenih znakov okužbe in so samo prenašalke.

Pri moškem gre za negonokokni uretritis in znaki okužbe so manj izraziti. Pojavi se penast, včasih gnojen izcedek iz sečnice in pekoče uriniranje. Redka zapleta sta vnetje obmodka (epididimitis) ali prostate.

Trichomonas vaginalis ugotavljamo v urinu ali brisu sečnice s PCR (verižna reakcija s polimerazo).

Okužbo zdravimo z antibiotiki.

Ali so moški, ki imajo spolne stike z moškimi, bolj ogroženi?
Že pri infekcijah z virusom HIV se je pokazalo, da so ti moški pogoste okuženi s HIV. Prav tako pa sta mnogo pogostejši okužbi z gonorejo in sifilisom.

Kako hitro se pokažejo prvi znaki spolno prenosljivih okužb?

Pri gonoreji 2-8 dni, klamidijske okužbe 1-3 tedne.

Kdaj naj se odločim za testiranje za spolno prenosljive bolezni?
Testiranje vsekakor priporočamo ob pojavu ranic na spolovilu, ob zadnjični odprtini ali redkeje v ustih. Značilen je tudi izcedek iz nožnice ali sečnice pri moških. Pojavi se lahko tudi pekoč občutek pri uriniranju ali pogosto uriniranje. Vendar vemo, da okužba s klamidijo poteka brez kakršnihkoli težav pri 90% ženskah in 50% moških. Zato priporočamo testiranje za spolno prenosljive okužbe (SPO), po nezaščitenem spolnem stiku (genitalnem, analnem, oralnem) z naključnim partnerjem ali partnerko, čeprav nima ta nikakršnih težav.