Diagnostika in zdravljenje kožnih bolezni

ROZACEA (ROSACEA) je pogosta vnetna kožna bolezen, ki se pojavi na obrazu, dekolteju. Navadno med 30. in 60. letom starosti. Na začetku se pojavi le zardevanje, ki kasneje vodi v razširitev žilic v tem predelu in v hujše vnetne spremembe. Zdravimo jo sprva z lokalnimi pripravki kot so kreme in geli. Pri hujših oblikah pa so potrebni sistemski antibiotiki ali retinoidi podobno kot pri aknah.

PERIORALNI DERMATITIS (DERMATITIS PERIORALIS) se pogosteje pojavlja pri ženskah, predvsem v predelu okoli ust vidimo rdečino in rožnate bunčice. Zdravljenje začnemo z lokalnimi antibiotiki v kremi, v hujših primerih s sistemskimi antibiotiki.

NAVADNE AKNE (AKNE VULGARIS) se pojavijo med 13. in 18. letom starosti, včasih pa tudi kasneje. Pomemben vpliv ima dednost. Pojavijo se na obrazu, hrbtu, prsnem košu in nadlahti. Imamo različne stopnje aken, najhujše ponavadi vidimo pri fantih. Zdravljenje je odvisno od oblike aken, od starosti in od spola. Za blage akne predpisujemo lokalne pripravke antibiotikov, retinoidov ali kislin. Pri hujših oblikah se odločimo za sistemske antibiotike, pri dekletih pride v poštev tudi hormonska terapija. Pri najhujših oblikah aken predpisujemo sistemske retinoide.

LUSKAVICA ALI PSORIAZA (PSORIASIS VULGARIS) je dedna kožna bolezen za katero je značilno, da koža prekomerno poroženeva. Prizadane tudi lasišče in nohte. Poleg dednosti, pa so pomembni zunanji sprožilni dejavniki kot so stres, okužbe in poškodbe. Najpogosteje jo vidimo na komolcih, kolenih, v spodnjem delu hrbta in lasišču. Včasih so prizadeti tudi sklepi. Ločimo več vrst luskavice. Začnemo z lokalnimi pripravki kot so salicilna kislina, kortikosteroidi in analogi D3 vitamina. Učinkovita je tudi fototerapija. Pri hujših oblikah se odločimo za sistemsko terapijo z retinoidi, citostatiki. Biološka zdravila so predvidena za težje oblike luskavice, pri katerih so bila ostala zdravila neučinkovita.

ATOPIJSKI DERMATITIS (DERMATITIS ATOPICA) je srbeča, vnetna kožna bolezen, ki se pogosto začne v otroštvu in traja leta. V odrasli dobi se težave umirijo, pri nekaterih pa ostajajo celo življenje. Poleg dedne predispozicije so do 12. leta starosti pomembne bakterijske okužbe in alergeni v hrani, po tej starosti pa alergeni v hrani niso več tako pomembni. Izpuščaji se pojavijo v glavnem v pregibih. Priporočamo vbodne teste. Pri zdravljenju pa je poleg lokalnih pripravkov, izredno pomembna nega kože.

KONTAKTNI DERMATITIS (DERMATITIS E CONTACTU) je alergijska kontaktna reakcija na koži, ki se pojavi ob stiku z alergenom na katerega je človek preobčutljiv. Pogosto gre za poklicno izpostavljenost alergenom npr. pri frizerkah, zaposlenih v usnjarski industriji, pri tistih, ki prihajajo v stik s kovinami, gumo, epoksidnimi smolami, konzervansi. Pri teh so pomembni epikutani testi s katerimi dokažemo preobčutljivost na te alergene. Predvsem se je potrebno celo življenje izogibati tem alergenom, ob izbruhu pa pomaga glukokortikoidno mazilo.