O nas

V naši dermatovenerološki ambulanti na Savski 10 v Ljubljani, opravljamo dermatološke preglede različnih kožnih in spolno prenosljivih bolezni. Med pogostejšimi kožnimi boleznimi so luskavica, akne, rozacea, ekcem, atopijski dermatitis, navadne bradavice.

Zdravimo tudi bolezni lasišča kot je krožno izpadanje las ali alopecia areata, izpadanje las po moškem tipu ali alopecia androgenetica. Pogoste so tudi spremembe na nohtih zaradi glivične okužbe in druge spremembe.

Pomembno področje dermatologije so pigmentna znamenja in zgodnje odkrivanje kožnega raka. Med njimi je najbolj zločest maligni melanom. V naši ordinaciji delamo z digitalnim dermoskopom tipa Fotofinder, s pomočjo katerega povečamo sumljivo pigmentno znamenje in sliko shranimo. Prednost digitalnega dermoskopa je neinvazivni, neboleč postopek, ki nam omogoča odkrivanje minimalnih sprememb na pigmentnih znamenjih in zgodnje odkrivanje malignega melanoma. Tudi pri odkrivanju drugih oblik kožnega raka kot npr. pri bazalnoceličnem karcinomu kože, je preiskava z digitalnim dermoskopom prednost. Vse oblike kožnega raka tako melanom kot bazalnocelični karcinom, so v zadnjih letih v strmem porastu .

 

 

Spolno prenosljive bolezni s kratico (SPB) ali spolno prenosljive okužbe (SPO) tudi diagnosticiramo in zdravimo v naši ambulanti. S tujko jih imenujemo sexually transmitted disease (STD) in so bolezni, ki se v glavnem prenašajo s spolnimi stiki (vaginalnimi, analnimi in oralnimi). Med mladimi je v svetu največ klamidijskih okužb, okužb s humanimi papiloma virusi (HPV), pogost je tudi genitalni herpes, gonoreja, sifilis in trihomonas.

Okužba z bakterijo Chlamydia trachomatis je najpogostejša med 18 in 26 letom in se znaki lahko pokažejo šele po 1-3 tednih po spolnem odnosu. Pojavi se izcedek iz sečnice, pekoč občutek in pogosto uriniranje, ni pa nujno. Bolezenski znaki so lahko blagi in slabo izraženi, tako, da se okužba lahko tudi spregleda. Humani papiloma virusi povzročajo anogenitalne bradavice , ki jih imenujemo tudi kondilomi (Condylomata acuminata). V glavnem se prenašajo s spolnimi stiki in od okužbe do pojava bradavic mine lahko nekaj tednov ali celo let. Najpogosteje nastanejo na zunanjem spolovilu, pri ženskah tudi v nožnici in materničnem vratu, pri obeh spolih pa tudi v analnem kanalu in okoli zadnjične odprtine.